Dla entuzjastów kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, imponującą ideą jest kuchnia italiano, a więc nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym świecie, a dania jakimi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z w najwyższym stopniu znanych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, lecz oraz parmezanu – sera, który lubią wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do jakich należą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i bezsprzecznie rozmaryn. Prócz tego, Włosi lubią też pomidory, oliwki, czosnek i naturalnie cebulę.
Połączenie należytych składników z odpowiednimi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Największym plusem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz schematycznych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska oferuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To oczywiście w owocach morza i daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.